Aşurelik Buğday (Dövme) Üretimimiz Vardır…

Anadolu’nun pek çok yöresinde çorbaların ve bazı yöresel yemeklerin olmazsa olmazı aşurelik buğdayın, bazı yörelerde dövme adını da alır, diğer buğdaydan farkı nedir? Bilmeyenler için hemen anlatalım. Buğday toplanır ve değirmenlerde çekilerek bulgurdan biraz daha kalın taneler elde edilecek şekilde kırılır. Ama bu kırma işini yapan değirmenler çok özeldir çünkü buğdayın sadece saplarından ayrılması ezilmemesi gerekir. Hareketli taş hareketsiz olanın üzerinde dönerek buğdayın kabuğunun çıkmasını sağlar. Daha sonra kısım kısım ıslatılan buğday suda yeterince bekleyince kurutulup çuvallara doldurulur ve ihtiyaç olduğunda kullanılır.

asurelik-bugday

16 Nisan 2016

İlgili Terimler :